8 skakande sanningar om plastikkirurgi

Du kanske längtar efter större hylla eller slankare lår men det finns dolda faror i snitt och sug. Läs det här innan du ens tänker på att lägga dig under kniven.Så fort du slår på teven är de där: unga kvinnor i tjugo- och trettioårsåldern som genomgår extrema makeovers – inklusive plastikoperationer – och alltihop ser lika enkelt och sorglöst ut som en picknick i parken. När så många lägger sig under kniven är det lätt att förringa vilket stort – och farligt – ingrepp en plastikoperation kan vara. ”Doku-programmen ger en felaktig bild av att plastikkirurgi är en snabb och enkel lösning”, säger kirurgen Robert Kotler. ”Som en följd av det har allmänheten en dålig bild av vad stora kosmetiska ingrepp innebär.”

1. Det är inte säkert att du mår bättre efteråt. Tror du att falska tuttar kommer att göra dig till en lyckligare person? Enligt en studie från 2004 som publicerades i tidskriften Plastic and reconstructive surgery blir plastikpatienter med orimliga förväntningar ofta besvikna på resultatet. Problemet är att många kvinnor tror att operationen ska göra deras liv bättre. Även om du är bombsäker på att operationen är helt och hållet för din egen skull är det långt ifrån säkert att ett par koksaltskuddar eller en bilringssugning förbättrar ditt självförtroende. Estetisk kirurgi kan göra att du gillar din kropp bättre, men det kanske inte gör att du tycker bättre om dig själv överlag. Även om osäkerheten är psykologisk tycker många att det verkar enklare att fixa yttre skavanker än att ta itu med inre problem.

2.Plastikkirurgi är också kirurgi. Även om det inte handlar om att transplantera ett hjärta eller ta bort en njure så innebär inte det att plastikoperationer är utan risker. ”Det mest kritiska är inte snitten och stygnen, det är bedövningen”, säger Robert Kotler. ”Komplikationer kan tillstöta, även med en erfaren kirurg, om patienten reagerar negativt på bedövningen.” Även med en legitimerad narkosläkare kan en plastikoperation sluta med döden.

3. Konvalescenstiden kommer troligen att vara jobbig. Oavsett vad du har sett eller hört kan ingen kirurg förvandla dig till en svan över en natt. Vid ingrepp som näskirurgi eller bröstförstoringar tar det upp till två veckor innan patienten är helt på banan igen och även då med synliga ärr och blåmärken. Det tar uppemot 100 dagar innan allt är på plats och upp till ett halvår innan du ser det slutliga resultatet. ”Jag har haft patienter som kommit tillbaka och frågat ’Vad var det som gick snett?’ eftersom de inte ser så snygga ut efter ett par veckor”, säger New York kirurgen Paul Lorenc. ”Ingen knallar ut härifrån och ser helt perfekt ut – det handlar alltid om en lång läkningstid.”Du kan drabbas av blödningar, blåmärken som läker mycket långsamt och knölar under huden. dessutom kan du inte göra det du normalt brukar göra på ett tag. Efter en bröstförstoring kan du till exempel inte lyfta något tungt och du ska inte lyfta armarna ovanför axelhöjd på två tre veckor. Gör du det kan implantaten halka upp eller stelna, vilket kan innebära att du behöver operera dig igen för att fixa till dem. Om du anstränger dig för mycket efter en näsoperation kan blodtrycket höjas så mycket att blodkärl brister och du blir ännu mer svullen och blånad.

4. Du kan behöva göra om det. Förutom att du får ärr vilket är oundvikligt vid alla kirurgiska ingrepp tvingas många som gjort ansiktsoperationer att lägga sig under kniven igen. Antingen för att finputsa det första ingreppet eller för att korrigera misstag. ”Många näsoperationer går snett i händerna på fel doktor”, säger Paul Lorenc. ”Ett par millimeter gör stor skillnad så det är ofta svårt att få det riktigt rätt.” Patienten står i det läget inte bara inför den psykiska påfrestningen av att operera sig på nytt, hon måste också förbereda sig på en ekonomisk smäll. En ”finputsning” ingår inte i operationspaketet utan kostar extra. Och en fullständig omgörning efter ett misslyckat ingrepp kan kosta betydligt mer än den första operationen.

5. Många patienter blir deprimerade. Inlindade i bandage och fulla av blåmärken drabbas en del patienter av posttraumatisk stress.”Personen är kanske inte beredd på den nya kroppen eller det nya ansiktet hon ser när hon tittar i spegeln”, säger Paul Lorenc. ”Dessutom kan svullnaderna och blåmärkena få patienten att se ganska grotesk ut. Hon kan bli rädd för att det aldrig ska gå bort och känna att hon har begått ett stort misstag.”

6. Det är inte ens säkert att det håller i sig. När du har lagt dig under kniven finns det ingen återvändo. Men även om det aldrig går att göra snitt och fettsugningar ogjorda om du skulle ångra dig är det inte säkert att resultaten varar. Gör du ett bröstlyft eller en fettsugning hoppas du förmodligen på att få behålla dina uppnosiga tuttar eller din slanka figur för evigt. Men med tiden kommer matvanor, ålder och tyngdkraften att få ett ord med i laget. När du åldras, får barn eller lägger på dig ett par kilo kommer den där skulpterade hyllan ofrånkomligen att säcka ihop lite och då kanske du vill göra nya ingrepp. Sedan finns det ett annat lurigt dilemma med fettsugning. ”Om du fettsuger dig måste du hålla kilona stången, annars kommer de tillbaka på andra ställen”, säger Robert Kotler. Med andra ord: Även om din rumpa är mycket mindre än förut kan dina lår öka betydligt i storlek.

7. Det kostar att lägga sig under kniven. Plastikkirurgi kan tömma ditt sparkonto. En bröstförstoring kan exempelvis kosta mellan 25 000 och 65 000 kronor. En del kvinnor nöjer sig inte med ett ingrepp. När de vant sig vid den nya näsan känner de att det är något nytt som måste fixas och plötsligt har de hunnit skaffat kollagen, hakimplantat och ett par nya tuttar. En del kvinnor förlorar helt kontrollen över sin strävan efter fysisk perfektion. De har förväntat sig att de ska känna sig vackra om de fixar näsan. Och när det inte funkar bestämmer de sig för att det är något annat som behöver göras. Faktum är att en del av dem som vänder sig till plastikkirurgerna lider av BDD body dysmorphic disorder, vilket innebär att man är besatt av sitt utseende och har en kraftigt förvrängd och negativ bild av hur man själv ser ut.

8. Killar som är något att ha gillar inte plastikkirurgi. Du kanske tror att en större och piggare hylla eller Angelina-läppar skulle göra dig mer attraktiv. Men vet du vad? Din kille eller framtida partner vill förmodligen ha en helt naturlig tjej. I en enkät bland män som Cosmo gjort visade det sig att 73 procent av männen sa sig föredra att deras flickvänner inte genomgår en plastikoperation. Om din pojkvän säger att han skulle gilla dig bättre med C-kupa är det nog läge att skaffa en ny kille, inte en ny behåstorlek.

Artikel från Cosmopolitan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s